Campanie împotriva muncii la negru a românilor din Italia
Publicat de radiomures, 1 septembrie 2015, 12:39
Intitulată „Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, campania îi încurajează pe cei un milion de români din peninsulă să lupte împotriva muncii la negru.
Președintele confederației, Carmen Luminița Andrei, a precizat că, potrivit autorităților italiene, peste 62% dintre româncele care îngrijesc bătrânii la domiciliu lucrează la negru, 24 de ore din 24, în condiții umilitoare.
Rata muncii la negru este foarte ridicată în Calabria. Italienii înșiși nu-și angajează proprii concetățeni: la 10 sicilieni, nu știu dacă sunt 3 angajați cu acte în regulă. Confederația noastră a cerut Ministerului Afacerilor Externe finanțarea pentru proiectul nostru, de a crea un sindicat românesc pe teritoriul Siciliei, cât și un consulat itinerant, pentru că aceasta este o zonă care necesită acest lucru.
În cadrul proiectului, Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii va realiza o listă a firmelor de intermediere cu grad mare de risc și un ghid de bune practici pentru românii care vor să lucreze în Italia și care să-i ferească de abuzuri din partea angajatorilor.
În plus, spune Carmen Luminița Andrei, în ultima vreme au apărut imigranții din Africa, care lucrează la prețuri și mai mici decât italienii sau românii,
Confederația de fapt încearcă să elimine plasarea persoanelor la muncă cu promisiuni cu vor fi duși și angajați dar ajungând acolo sunt puși în situația să nu găsească ce li s-a promis. De aici probleme, infracțiuni, speculații… Nu numai că acum ne este greu să ne găsim un loc de muncă, dar ne fac concurență țările africane. Sicilia nu are industrie, iar majoritatea românilor care ajung, vin pentru agricultură, o muncă foarte grea, în genunchi, cu sacul la gât.
În sudul Italiei, respectiv Sicilia, cei mai mulți dintre cei peste 30.000 de români sunt veniți din Moldova (Suceava, Botoșani și Vaslui) și mai puțini din Transilvania.
Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii a cerut Ministerului de Externe bani pentru înființarea în Italia a unui sindicat care să reprezinte drepturile românilor din Sicilia, respectiv un consulat itinerant.
Totodată, Confederația va lansa proiecte prin care românii stabiliți în Uniunea Europeană pot deveni antreprenori, își pot deschide afaceri și pot concura de la egal la egal cu cetățenii din acele țări.
Vali Russu
Sursa foto: arhiva