Anestezii generale stomatologice nu se fac în Mureș decât la Clinica de chirurgie
Publicat de MIRELA ROTAR, 14 februarie 2020, 12:07 / actualizat: 14 februarie 2020, 14:04
Așa procedează medicii stomatologi mureșeni, mai ales că pentru astfel de manevre este nevoie de specialiști și de aparatură performantă, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș președintele Colegiului Medicilor Dentiști, dr. Mirela Gaston.
De asemenea, clinicile de stomatologie care au aceste competențe trebuie să poată face monitorizare și resuscitări, dacă e cazul.
Mirela Gaston este printre puținii dentiști mureșeni care practică inhalosedarea, un tip de sedare conștientă, recomandată copiilor sau adulților care prezintă anxietate față de tratamentul dentar:
În cabinetele stomatologice se uzitează, în anumite cazuri, anestezia generală care este indicată, în general, copiilor cu anumite probleme psihice, (autism-n.r.) care trebuie până la urmă tratați. Se poate face dar trebuie să ai dotările corespunzătoare. Astfel de cazuri se trimit la chirurgie (buco-maxilo-facială), în general pentru că sunt cazuri care necesită dotare și echipament pentru anestezie generală specializată. Sunt echipamente scumpe și ai nevoie de specialiști.
La inițiativa Colegiului Dentiștilor Mureș, în ultimii ani a fost realizat un inventar cu dotarea tuturor celor 400 de cabinete stomatologice din județ, în care lucrează circa 640 de medici. Acest lucru a fost necesar pentru a se cunoaște exact posibilitățile de tratament în anumite cazuri.
În ceea ce privește cazul de la Pitești, informațiile din spațiul public sunt mai mult decât incomplete, mai spune președintele Colegiului Dentiștilor, dr. Mirela Gaston:
Informația mi se pare incompletă. Se poate ca copilul respectiv să fi avut și boli asociate… Sigur, aici poate că și o anamneză mai atentă ar fi putut să dea o informație medicului și să nu intre într-o manevră de genul acesta. Nu știu, nu pot face aprecieri. Ceea ce știu, e că nimeni nu ne-a cerut, nici Ministerul Sănătății, nici chiar conducerea noastră centrală, să avem clar și dotările fiecărui cabinet. Noi, ca să avem totuși o claritate în desfășurarea activității, am cerut și acest lucru suplimentar.
În cazul băiețelului de 4 ani care a decedat miercuri seara după ce a fost sedat într-o clinică de stomatologie din Pitești, Inspectoratul Județean de Poliție a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
Reprezentanții Colegiului Medicilor Dentiști s-au autosesizat în acest caz iar DSP Argeș a interzis activitatea de anestezie-analgosedare din clinică și a amendat unitatea cu 20.000 de lei deoarece autorizația de funcționare nu prevedea această activitate medicală.
Cristina Bulbescu