14 din 15 firme mureșene controlate induc în eroare consumatorii că vând produse din lapte

Publicat de MIRELA ROTAR, 26 februarie 2019, 13:38 / actualizat: 26 februarie 2019, 14:48
Cel puțin asta au constatat echipele mixte de control care au verificat săptămâna trecută autenticitatea produselor lactate comercializate de o serie de unități de alimentație publică din județul Mureș.
Este vorba de 15 restaurante, cofetării, pizzerii, fast-food-uri, firme de catering și producători din Târgu-Mureș, Reghin, Sighișoara și Luduș.
Au fost aplicate amenzi în valoare de 35.000 de lei iar controlul la două firme încă nu s-a încheiat, pentru că neregulile sunt mai grave.
O singură firmă a fost găsită fără nereguli. Este vorba de o cofetărie din Reghin, a precizat pentru Radio Tg.Mureș directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
7 dintre firmele controlate au fost amendate cu câte 5.000 de lei, pentru 14 firme s-au dispus măsuri pentru remedierea neregulilor, pentru 2 firme controlul nu s-a încheiat urmând ca acestea să se prezinte cu documentele solicitate la DSVSA și CJPC. Trebuie să subliniez faptul că o singură firmă dintre cele supuse controlului nu a avut probleme. Este un semnal de alarmă că totuși din 15 firme 14 au probleme, nu este un lucru îmbucurător pentru noi, ca și consumatori de produse.
Inspectorii au constatat probleme la siguranța produselor, dar și neconcordanțe între etichete sau listele de meniu și produsele puse în vânzare.
Cele mai mari probleme au fost la cașcaval și mozzarella, spune directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
S-au găsit deficiențe din ambele categorii. Unele au utilizat în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi, nu știm dacă sunt hidrogenate sau nu pentru că nu s-au făcut analizele de laborator, și au fost prezentate ca având în compoziție lapte și produse din lapte. Cele mai multe au fost cele care folosesc în loc de mozzarella înlocuitori ale acesteia. De asemenea, au mai fost deficiențe privind siguranța alimenta sau trasabilitatea produselor finite și a materiilor prime sau auxiliare.
Acțiunea de control privind autenticitatea produselor din lapte se derulează la nivel național, în această săptămână fiind vizate alte județe ale țării.
Cristina Bulbescu